Succé för iFiskes och Sportfiskarnas satsning – pengar strömmar in till fiskevård

IFiskeweb1Mer fisk och bättre vattenmiljöer. iFiskes styrelseordförande Jonatan Lundqvist Medén, Barbro Wilhelmsson, ordförande i Sandviksjön/Edsforsens FVO, och Sportfiskarnas Anders Lundin tackar alla fiskekortsköpare som skänker pengar till fiskevården. Gör gärna det du också nästa gång du köper fiskekort! Foto: Sportfiskarna

 

I framtiden ska det simma fler vilda öringar i jämtländska fiskevattnet Hårkan. Det kan vi bland annat tacka iFiske och deras fiskekortskunder för.

 

Vårfloden i Jämtland för med sig friska krafter och hoppfull energi där den drar fram i små och stora vattendrag. Särskilt mycket kraft finns det just nu inom fiskevården, där både lokala och nationella aktörer samarbetar för att väcka nytt liv i både fiskevatten och andra vattenmiljöer.

Ett av dessa samarbeten bär nu vacker frukt. Det handlar om konceptet som fiskekortsaktören iFiske lanserade sommaren 2023. I samarbete med Sportfiskarna så har fiskekortsköparna möjligheten att skänka 10 kronor till fiskevård, i samband med att de köper ett fiskekort.

Med andra ord – ett sätt för sportfiskare att direkt bidra till mer fisk i friskare vatten, genom bara en knapptryckning.

Och resultatet? Jo, här snackar vi succé.
– Vi drog igång med detta i juni 2023 och det har redan kommit in runt 100 000 kronor, berättare iFiskes nöjde styrelseordförande Jonatan Lundqvist Medén.

Både han och några kollegor på iFiske är stationerade i Jämtland, där de bara har några stenkast till fina fiskevatten, men också vatten som behöver hjälp med att stärka fiskbestånden.

IFiske2Nu ska det bli mer vild fisk i Hårkan, tack vare bland andra Barbro Wilhelmsson och Jonatan Lundqvist Medén. Foto: Anders Lundin
 

Satsar på vild öring

Pengarna som samlas in via iFiske förvalsfunktion går oavkortat till Sportfiskarnas Fiskevårdsfond, där de sedan delas ut till anslutna föreningar och fiskevårdsområden som vill göra insatser för fisken och vattenmiljöerna. Ett av dessa är Sandvikssjön/Edsforsens FVO i Krokoms kommun, som beviljats ett bidrag på 35 000 kronor för att förbättra öringens livsmiljöer omkring Hårkan.
– Vi vill värna både öringen och de andra vilda fiskarna, och vi kommer börja med att inventera alla bäckar i området och undersöka vilka biotopåtgärder som behöver göras för att gynna fisken. Vi blev jätteglada när vi beviljades stödet från Sportfiskarnas Fiskevårdsfond, berättar ordförande Barbro Wilhelmsson.

Sportfiskarna medarbetare Anders Lundin förde samman Jonatan Lundqvist Medén och Barbro Wilhelmsson vid en av bäckarna längs Hårkan – och det blev varma känslor redan vid första ögonkastet. Tack vare dessa aktörer kan det inom några år simma omkring fler vilda öringar i området, till gagn för både ortsbefolkningen, besökarna och det lokala näringslivet.
–  Sandvikssjön/Edsforsen är verkligen det goda exemplet som visar att pengarna går till mer fisk och bättre fiske. Det känns väldigt roligt att vara en del av detta, och inte minst så vill vi tacka alla fiskekortsköpare som gör detta möjligt, säger Jonatan Lundqvist Medén.

Sportfiskarna och iFiske uppmanar nu fler fiskare att haka på strömmen, alltså att skänka 10 kronor eller mer och bidra till fiskevård och friskare vatten.
– Stort tack till iFiske, fiskrättsägare och alla fiskekortsköpare som gör detta möjligt. Det blir många bäckar små som verkligen gör skillnad i ett större syfte, konstaterar Anders Lundin.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Ge fan i våra vatten, Region Syd, Region Öst, Region Väst, Region Mitt , Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv